środa, 26 grudnia 2018

Kuchnia starożytna - FLAN

600 ml mleka
1 laska wanilii
cukier
4 jajka

W niewielkim rondelku karmelizujemy 8 łyżek cukru. Gorący karmel przelewamy do małych foremek i rozprowadzamy karmel po dnie. Zagotowujemy mleko na krem razem z wanilią i odstawiamy je do ostygnięcia. Ubijamy mikserem cukier (30 g) razem z jajkami, a następnie dolewamy ostudzone mleko z ziarenkami wanilii i przelewamy masę do foremek. Napełnione foremki układamy w większej blasze do pieczenia, którą wypełniamy wrzątkiem do połowy wysokości foremek. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Flan najlepiej podawać schłodzony. Można go łączyć ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz