piątek, 5 lipca 2019

Kuchnia średniowieczna

Podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty zbożowe: kasze i chleb. Warzywa takie jak kapusta, buraki, cebula, czosnek i marchew oraz rośliny strączkowe (ciecierzyca, bób i groch). Mięso, produkt droższy i mający bardziej prestiżowy status, obecne było przede wszystkim na stołach warstw wyższych. Jadano głównie drób i wieprzowinę, a na dworach rycerskich także dziczyznę. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby morskie (zwłaszcza konserwowane i transportowane na spore odległości dorsze i śledzie) i słodkowodne. Zwykle jadano dwa posiłki dziennie: obiad około południa i lżejszą kolację wieczorem. Dwuposiłkowe dni były standardem przez całe Średniowiecze. Z przyczyn praktycznych, śniadanie spożywali ludzie pracujący, tolerowane były one też w stosunku do dzieci, kobiet, osób starszych i chorych. Popularne były małe posiłki, a ludzie pracujący często otrzymywali od swych pracodawców niewielkie kwoty, za które mogli kupować niewielkie przekąski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz