Spożywanie posiłków miało dla starożytnych Greków szczególne znaczenie. Grecy cenili sobie gościnność i bardzo chętnie ucztowali. Żywność miała też wymiar religijny, często bowiem składano ją w ofierze bogom. Pory posiłków ulegały w Grecji z czasem zmianom. Ich podstawę jednak stanowiły placki madza, oraz w późniejszym okresie chleb. Rano spożywano ariston, na który składały się placki maczane w winie zmieszanym z wodą. Około południa spożywano zaś deipnon, posiłek zasadniczy, na który podawano potrawy mięsne, rybne, chleb. Wieczorem zaś jedzono dorpon - posiłek składający się z potraw podobnych do deipnon, lecz podawanych w mniejszych ilościach. Posiłki lubiano popijać winem rozcieńczonym z wodą soloną lub wodą z miodem. Wymieszane w wazach, odpowiednio rozcieńczone, rozlewano do dzbanów i karafek. Ludzie biedniejsi spożywali polewkę (rodzaj zupy)lub papkę z mąki oraz fasolę, cebulę, czosnek i sałatę. Na wzgórzach hodowano owce i kozy, które dostarczały mięsa oraz sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz