wtorek, 20 marca 2018

Kuchnia starożytna - Rzym

Starożytni Rzymianie (biedniejsi) bardzo chętnie jedli bób (gotowany, prażony), sprzedawany często na ulicach. Częstymi składnikami ich potraw była cebula, czosnek, oliwki. Robili też proste placki z mąki, popijali to wszystko winem. Bogaci podczas wystawnych uczt spożywali niezwykle wyrafinowane posiłki, które przygotowywano z przeróżnych mięs. Bardzo cenione były rozmaitego rodzaju ptactwo, często pochodzące nawet z Afryki. Każdy oficjalny posiłek zaczynali od jajek. Jadano trzy posiłki dziennie. Najważniejsza była kolacja. Bardzo ważną rolę odgrywały sosy, gdzie najbardziej rozpowszechnionym był garum, który produkowany był w Pompejach. Składniki które Używano aby go wytworzyć to: ryby, zioła, olej, wino, pieprz, ocet, sól, następnie pozostawiano go na okres 20 dni aby sfermentował. Inne sosy sporządzano na bazie kminku, miodu, octu, płynu rybnego. Potrawy podawane podczas wystawnych uczt były faszerowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz